Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση του έργου των Θεματικών Ομάδων Εργασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

 

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία η 2η διαβούλευση του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις έξι θεματικές ομάδες εργασίας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κα Αγλαϊα Ρογκανάκη απεύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια  πραγματοποίησε εισήγηση στην οποία παρουσίασε τις κοινωνικές παρεμβάσεις  της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σύντομο χαιρετισμό με αναφορά στις κοινωνικές δράσεις της Περιφέρειας απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Βασίλης Πινακάς.Στη συνέχεια η Δ/ντρια της Κοινωνικής Μέριμνας Π.Θ. Δέσποινα Μάντζαρη παρουσίασε τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου, σκοπός του οποίου είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης, ώστε να συνδιαμορφωθεί η κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας με βάση το δημόσιο διάλογο και κατόπιν ο υπεύθυνος του ΠεΠΚΕ Νικόλαος Πουτσιάκας παρουσίασε τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων για κάθε θεματική ομάδα εργασίας και συγκεκριμένα:

1η Θεματική Ομάδα  Εργασίας για τη Μακροχρόνια Ανεργία και ΕΑΕΚ/NEETs

Μαρία Γρηγοριάδου, Επιστημονική Υπεύθυνη (Στέλεχος ΔΥΠΑ Θεσσαλίας)

Αθηνά Χρυσοχού, Συντονίστρια (Πρώην στέλεχος Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης Περιφέρειας Θεσσαλίας)

 

2η Θεματική Ομάδα Εργασίας για τη Διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ευπαθών ομάδων σε κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες και παροχές και την βέλτιστη εφαρμογή παρεμβάσεων κοινωνικής ένταξης

Παύλος Μπεμπές, Επιστημονικός Υπεύθυνος  (Στέλεχος Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ειδικός σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού)

Αικατερίνη Βελεσιώτη, Συντονίστρια (Υπεύθυνη Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας)

 

3η Θεματική Ομάδα Εργασίας για τα ΑμεΑ

Αντωνία Τρικαλιώτη, Επιστημονική Υπεύθυνη  (Μέλος της οργάνωσης  «i-living»)

Στέφανος Πάικος, Συντονιστής (Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας)

 

4η  Θεματική Ομάδα Εργασίας για τους Ρομά

Χρήστος Γκόβαρης, Επιστημονικός Υπεύθυνος (Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

Μανώλης Ράντης, Συντονιστής (Μέλος της task force για τους Ρομά του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας)

 

5η Θεματική Ομάδα Εργασίας για Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Δημήτριος Φεγγίτης,  Επιστημονικός Υπεύθυνος (Πρώην στέλεχος της Ε.Ε.Τ.Α.Α.)

Βασίλης Μπέλλης, Συντονιστής (πρώην Γενικός Διευθυντής ΑΝΚΑ)

 

6η Θεματική Ομάδα Εργασίας για  τη Βελτίωση των Ικανοτήτων των Φορέων στην εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης

Νίκος Αντωνάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος (Στέλεχος ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου)

Έφη Βαλωμένου  και Ευαγγελία Οικονόμου, Συντονίστριες (Στελέχη της ΔΥΠΑ Μαγνησίας)

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Προϊσταμένη της ΕΥΔ Θεσσαλίας Μελίνα Σαραφίδου η οποία έκανε συνολική τοποθέτηση για το θέμα αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα της διαδικασίας της διαβούλευσης και μετέφερε τη θετική άποψη των υπευθύνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εν λόγω διαδικασία.

Η εκδήλωση ήταν υβριδική και την παρακολούθησαν στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών και  Εργασίας, καθώς και Περιφερειών και υπήρξε τοποθέτηση της εκπροσώπου της ΕΥΣΕΚΤ Μαίρης Ζαμπέλη.

Τέλος έγιναν παρουσιάσεις από την υπεύθυνη των δράσεων ΕΚΤ+ της ΕΥΔ Θεσσαλίας Αγλαϊα Νάστου η οποία αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου, από το στέλεχος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Ανδρέα Τσιαντή (Τμήμα Μαγνησίας)για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας Βασίλειο Πινακά για τις δράσεις του ΚΕΚ της Περιφέρειας.

Η συνάντηση ήταν αρκετά γόνιμη και αναδείχθηκε το σύνολο των ζητημάτων των θεματικών ομάδων. Δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη που συμμετείχαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και προέκυψαν αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις οποίες θα εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησής τους. Από τη συνάντηση αναδείχθηκε ο σημαντικότατος ρόλος της δικτύωσης των φορέων αφού προέκυψαν και συγκεκριμένες προτάσεις μελλοντικής δικτύωσης. Εκ μέρους της Π.Θ. εκφράστηκε η βούληση για συστηματική ενασχόληση με τα θέματα που αναδείχθηκαν και για υλοποίηση των δράσεων όπου είναι εφικτό.

Η διαδικασία πρόκειται να συνεχιστεί εστιάζοντας κυρίως στην εφαρμογή συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ «Θεσσαλία 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.