Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, έχει έδρα τη Λάρισα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ασκεί ιδίως αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα που αφορούν την οικογένεια, το παιδί, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες, ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες καθώς και αρμοδιότητες που ανάγονται στην κοινωνική και οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στη διεξαγωγή ερευνών για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την λειτουργία της κοινωνίας.

Ασκεί αρμοδιότητες σχεδιασμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης της περιφερειακής στρατηγικής σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής. Μεριμνά για την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής πολιτικής και την ανάπτυξη παρεμβάσεων στο πλαίσιο αντιμετώπισης ειδικών τοπικών αναγκών. Επιπλέον, ασχολείται με την οργάνωση, το συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της εφαρμογής των πολιτικών και προγραμμάτων Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας της Περιφέρειας. Συντονίζει τις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των Περιφερειακών Ενοτήτων κατά την εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δέσποινα Μάντζαρη , ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης
Email: kmer@thessaly.gov.gr, Τηλ: 2413-506281 

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:

Στο Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής υπάγονται, ιδίως, οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
  1. Η εφαρμογή προγραμμάτων για τις κοινωνικές ομάδες που χρήζουν ειδικής προστασίας.
  2. Η χορήγηση αδειών διενέργειας εράνων, λαχειοφόρων και φιλανθρωπικών αγορών καθώς και η έγκριση απολογισμού τους σε υπερτοπικό επίπεδο που αφορούν την ΠΕ Λάρισας καθώς και πλέον της μίας Περιφερειακής Ενότητας.
  3. Η έγκριση ανάληψης χορηγούμενων οικονομικών ενισχύσεων σε φορείς κοινωνικής αντίληψης από το προϊόν του Ειδικού Κρατικού Λαχείου.
  4. Ο καθορισμός των όρων και της διαδικασίας παραχώρησης ακινήτων σε δικαιούχους, η έκδοση και ανάκληση παραχωρητηρίων, η ρύθμιση των δόσεων και η βεβαίωση των χρεών παλαιών και νέων προσφύγων, η νομιμοποίηση ανωμάλων αγοραπωλησιών και τα σχετικά με την ανταλλαγή και μεταβίβαση παραχωρηθέντων ακινήτων στην Π.Ε. Λάρισας
  5. Η επιχορήγηση αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τις οποίες είχε ιδρύσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή μετείχε σε αυτές, εφόσον ο σκοπός τους αναφέρεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων που απορρέουν από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και εφόσον η πραγματοποίηση του σκοπού τους ασκείται, κατά διαδοχή, από την Περιφέρεια.
  6. Ο συντονισμός, η παρακολούθηση, η αξιολόγηση και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και ο συντονισμός των Δήμων εντός των ορίων της Περιφέρειας σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
  7. Η οργάνωση, ο συντονισμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της εφαρμογής των πολιτικών και προγραμμάτων φορέων κοινωνικής φροντίδας της Περιφέρειας.
  8. Η εφαρμογή προγραμμάτων στεγαστικής κοινωνικής και οικονομικής επανένταξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού σε περιφερειακό επίπεδο.
  9. Θέματα διαχείρισης σκηνικού και λοιπού υλικού του Αποθηκευτικού Κέντρου Λάρισας.
  10.  Η αποτελεσματική παρακολούθηση και ο συντονισμός των στόχων, οι οποίοι εξειδικεύονται στο πλαίσιο της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη (ΠΕ.Σ.Κ.Ε.).
  11.  Η ανάδειξη τοπικών αναγκών σε θέματα πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης.
Βασιλική Μπουρντένα, ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού,  

Τηλέφωνο: 2413-506276

Στο Τμήμα Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης υπάγονται, ιδίως, οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
  1. Η εκπόνηση ετήσιας Περιφερειακής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης για τη διαπίστωση των επιπτώσεων συγκεκριμένων πολιτικών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της οικείας Περιφέρειας.
  2. Η ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων και δεικτών παρακολούθησης των διαδικασιών κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων της ΠΕ.Σ.Κ.Ε., ιδίως σε ζητήματα που άπτονται της ένταξης στην αγορά εργασίας και της ανάπτυξης οικονομικής δραστηριότητας.
  3. Η παρακολούθηση και καταγραφή κοινωνικών φαινομένων, όπως ακραία φτώχεια, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
  4. Η δημιουργία διαδικτυακής πύλης για την καταγραφή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση συγκεντρωτικών στοιχείων στατιστικού χαρακτήρα και αναφορών κοινωνικών φαινομένων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και δράσεων της περιφερειακής στρατηγικής.
  5. Η διαβίβαση στοιχείων και πληροφοριών στο Ενιαίο Γεωπληροφοριακό Σύστημα (Ε.ΓΠ.Σ.) του Εθνικού Μηχανισμού.
  6. Η αποτύπωση και χαρτογράφηση των χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Νικόλαος Πουτσιάκας, ΕΕΠ Κοινωνικών Επιστημών, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος
Τηλέφωνο Τμήματος: 2413-506279
Αθανασία Παπαναστασίου, ΠΕ Κοινωνικών Επιστημών, Τηλ: 2413-506190
Ζήσης Γκουτσίδης, ΠΕ Πληροφορικής, Τηλ: 2413-506276
Σοφία Ορφανιώτη, ΠΕ Κοινωνικών Επιστημών, Τηλ: 2413-506273
Στο Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών υπάγονται, ιδίως, οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
  1. Η διασύνδεση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών σε επίπεδο Περιφέρειας για θέματα κοινωνικής πρόνοιας.
  2. Η άσκηση αρμοδιοτήτων σχετικών με το θεσμό του «Κοινωνικού Συμβούλου» κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 1 του Ν. 2345/1995 (Φ.Ε.Κ. 213/1995 τ. Α΄), όπως ισχύει, σε θέματα ελέγχου φορέων οργανωμένης κοινωνικής φροντίδας του ιδιωτικού τομέα, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έχουν σχέση με την προστασία των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρίες κ.λπ., περιλαμβανομένης της σύνταξης από τους Κοινωνικούς Συμβούλους εκθέσεων αξιολόγησης για την οργάνωση, τη λειτουργία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και διατύπωσης σχετικών προτάσεων.
  3. Η διενέργεια όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την επιχορήγηση από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού προνοιακών ιδρυμάτων (Ν.Π.Ι.Δ.), μη κυβερνητικών οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) και φιλανθρωπικών σωματείων που ασκούν κοινωνική πρόνοια σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
  4. Η προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης σε επίπεδο Περιφέρειας με τη δημιουργία, οργάνωση και συντονισμό δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων ανά Περιφερειακή Ενότητα.
  5. Η τήρηση και επικαιροποίηση στοιχείων Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και πιστοποιημένων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας του Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ΜΚΟ Εθελοντικού Χαρακτήρα για όλη την Περιφέρεια. Θέματα σχετικά με την υπογραφή συμβάσεων προνοιακών ιδρυμάτων της Περιφέρειας με το Ελληνικό Δημόσιο για τη διάθεση συμβατικών κλινών περίθαλψης άπορων και ανασφάλιστων πολιτών.
Ιωάννα Οικονόμου , ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος
Τηλέφωνο Τμήματος: 2413-506300

Στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας υπάγονται, ιδίως, οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

  1. Η διενέργεια κοινωνικών ερευνών για την εφαρμογή προγραμμάτων προνοιακού χαρακτήρα.
  2. Η συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των ευπαθών ομάδων.
  3. Η εκπαίδευση σπουδαστών κοινωνικής εργασίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης. Ο καθορισμός των προϋποθέσεων και του τρόπου άσκησης του αντικειμένου της κοινωνικής εργασίας σε όλους τους τομείς εφαρμογής.
  4. Οι υιοθεσίες ανηλίκων (διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σύνταξη σχετικών εκθέσεων ιδιωτικών υιοθεσιών και υιοθεσιών μέσω κρατικών ιδρυμάτων).
  5. Η αναζήτηση βιολογικών γονέων κατά τη διαδικασία της ιδιωτικής υιοθεσίας.
  6. Η αναζήτηση ριζών μετά την ενηλικίωση του υιοθετημένου τέκνου.
  7. Η παρακολούθηση-προσαρμογή του θετού τέκνου μετά την υιοθεσία.
  8. Η άσκηση αρμοδιοτήτων για θέματα διακρατικών υιοθεσιών με τη χωρική αρμοδιότητα που προβλέπεται από το Π.Δ. 226/1999, όπως ισχύει.
  9. Η διενέργεια έρευνας καταλληλότητας υποψήφιων αναδόχων γονέων οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο Αναδόχων Γονέων.
  10. Θέματα αναδοχής ανηλίκων σύμφωνα με το Π.Δ. 86/2009 και λοιπές ισχύουσες διατάξεις.
  11. Η παρακολούθηση-προσαρμογή του αναδόχου τέκνου στην οικογένεια
  12. Η κάλυψη, στο πλαίσιο των δαπανών κοινωνικής αντίληψης που εκτελούν, από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, των δαπανών συμμετοχής των τέκνων του προσωπικού της Περιφέρειας, ηλικίας τεσσάρων (4) έως δεκαέξι (16) ετών, σε παιδικές κατασκηνώσεις, κατά τη θερινή περίοδο έκαστου έτους, και για χρονικό διάστημα έως δύο (2) εβδομάδες. Το ημερήσιο τροφείο που θα καλύπτουν οι Περιφέρειες αντιστοιχεί σε αυτό που καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 4 της Κ.Υ.Α. 6199/267/ 27.3.2017 (Β` 1030), και όπως κάθε φορά ισχύει, αναλογικώς εφαρμοζόμενης. Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καθορίζονται τυχόν άλλες λεπτομέρειες της διαδικασίας αυτής.

Κωνσταντίνα Καλέση, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος

Τηλέφωνο Τμήματος: 2413-506293