Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Δείτε τις Κατηγορίες των Δομών Κοινωνικής Φροντίδας.

Κέντρα Κοινότητας

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που θεσμοθετήθηκαν με το Ν.4368/2016. Αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες του κάθε Δήμου. Σκοπός της λειτουργίας τους είναι η περαιτέρω υποστήριξη των Δήμων στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Λειτουργούν ως τοπικό σημείο αναφοράς για την υποδοχή, την ενημέρωση, την εξυπηρέτηση και τη διασύνδεση των πολιτών με φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που υλοποιούνται σε κάθε Δήμο. Αναλυτικά παρέχουν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Πληροφόρηση για προγράμματα και δράσεις κοινωνικής προστασίας.
  • Υποστήριξη στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και στην ένταξη σε προγράμματα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, επίδομα γέννησης παιδιού.
  • Υποστήριξη στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων προνοϊακών αναπηρικών παροχών του ΟΠΕΚΑ.
  • Ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη.
  • Διασύνδεση με υπηρεσίες που συμβάλλουν στην κοινωνική προστασία, κοινωνική ένταξη. Διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού, επιμορφωτικού και κοινωνικού περιεχομένου.
  • Προώθηση στην απασχόληση, ενημέρωση για πιθανά σεμινάρια, θέσεις εργασίας, επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ κλπ.

Κέντρα Κοινότητας με Παραρτήματα Ρομά

Τα Παραρτήματα Ρομά των Κέντρων Κοινότητας θεσμοθετήθηκαν με το Ν.4368 /2016. Αποτελούν διευρυμένες δομές, ώστε να εξυπηρετούν καταυλισμούς Ρομά σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση πληθυσμών Ρομά. Κύριος στόχος τους είναι η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και η κοινωνική ένταξη των πληθυσμών Ρομά. Η λειτουργία των Παραρτημάτων αποσκοπεί στην παροχή υπηρεσιών όπως:

  • Πληροφόρηση και διασύνδεση με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο
  • Ολοκληρωμένη υποστήριξη στους ωφελούμενους του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»
  • Ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική
  • Υπηρεσίες υποστήριξης των ωφελούμενων Ρομά, ως προς τις διαδικασίες υποβολής αίτησης για επιδόματα του ΟΠΕΚΑ
  • Νοσηλευτική υποστήριξη (μέτρηση σακχάρου, πίεσης κ.α., προγραμματισμός ραντεβού σε φορείς υγείας, υποβολή αιτήσεων χορήγησης προνοιακών αναπηρικών παροχών)
  • Παροχή βοήθειας για τη διευκόλυνση και συνηγορία στην πρόσβαση των ωφελούμενων για την ρύθμιση προνοιακών αιτημάτων, δικαστικών, αστικοδημοτικών και νομικών εκκρεμοτήτων
  • Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε φορείς απασχόλησης
  • Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των ωφελούμενων για θέματα δημόσιας Υγείας (δράσεις αγωγής υγείας)
  • Παιδαγωγική στήριξη (μέριμνα σχολικών εγγραφών, καταπολέμηση σχολικής διαρροής, οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, προώθηση εκπαίδευσης ενηλίκων, διαμεσολάβηση με φορείς εκπαίδευσης)
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων επιμορφωτικού, πολιτισμικού, κοινωνικού περιεχομένου, καθώς και προγραμμάτων αγωγής ψυχικής υγείας

Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ)

Τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) θεσμοθετήθηκαν το 2016 με το Ν. 4368 και αποτελούν Παραρτήματα των Κέντρων Κοινότητας, μια νέας δομής των ΟΤΑ α’ βαθμού, συμπληρωματικής των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων.

Τα KEM έχουν στόχο την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση μεταναστών, αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες και καλύπτοντας την υλοποίηση ενός ευρέως φάσματος δράσεων ένταξης σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στους τομείς απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας, προστασίας και πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης και διαπολιτισμικής μεσολάβησης – διερμηνείας.

Βοήθεια στο Σπίτι

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει ως στόχο την προάσπιση της υγείας και την παροχή κατάλληλης ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, που ως επί το πλείστον ζουν μόνοι τους και το εισόδημα τους δεν επαρκεί για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ανάμεσα στους βασικούς άξονες δράσης του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται κατά κύριο λόγο τα ακόλουθα:

  • Κοινωνική ψυχολογική στήριξη
  • Διασύνδεση των πολιτών με τις υπηρεσίες που ικανοποιούν ανάγκες και δικαιώματα (Κ.Υ., Εφορία, Ο.Γ.Α. κ.α.)
  • Νοσηλευτική φροντίδα (μέτρηση πίεσης, σακχάρου, ενεσοθεραπεία)
  • Παρακολούθηση τήρησης φαρμακευτικής αγωγής
  • Περιποίηση τραυμάτων
  • Συνταγογράφηση προμήθεια φαρμάκων
  • Διατήρηση της υγιεινής και καθαριότητα οικίας
  • Φροντίδα εμφάνισης και διασφάλισης ατομικής υγιεινής
  • Αγορές ειδών πρώτης ανάγκης τροφίμων και ατομικής υγιεινής

Κοινωνικά Φαρμακεία

Τα Κοινωνικά Φαρμακεία δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν την πρόσβαση ευάλωτων ομάδων στη φαρμακευτική περίθαλψη και για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο. Τα Κοινωνικά Φαρμακεία παρέχουν σε ωφελούμενα άτομα δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζονται από τους ΟΤΑ, μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών.

Κοινωνικά Παντοπωλεία

Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είναι  ανοικτές δομές άμεσης παρέμβασης που συμβάλουν ουσιαστικά στην άρση των φαινομένων περιθωριοποίησης, καλύπτοντας  βασικές ανάγκες των δικαιούχων τους. Παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη µε την δωρεάν παροχή προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, κλπ.). Τα κοινωνικά παντοπωλεία λειτουργούν με σταθερό ωράριο, με το απαιτούμενο προσωπικό και συνδέονται με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία, την τοπική κοινωνία για την συλλογή των παραπάνω προϊόντων.

Συσσίτια

Οι δομές παροχής συσσιτίων, παρέχουν γεύματα, σε τακτική βάση, σε ωφελούμενα άτομα που το έχουν ανάγκη. Λειτουργούν με σταθερό ωράριο, πληρούν τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, έχουν συγκεκριμένη ελάχιστη δυναμικότητα παροχής γευμάτων, διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό και παράλληλα συνδέονται με τις τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία, την τοπική κοινωνία κ.ά. για την σίτιση των ωφελούμενων. Οι Δομές συσσιτίου μπορούν να χρησιμοποιήσουν υφιστάμενες υποδομές διασφαλίζοντας την τήρηση των κείμενων υγειονομικών κανονισμών για την παρασκευή και διανομή των γευμάτων.

Δομές για την υποστήριξη των γυναικών - θυμάτων βίας και των παιδιών τους

  1. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν υπηρεσίες:
  2. ενημέρωσης και πληροφόρησης σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών,

    κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης (µε την οπτική του φύλου),

    παραπομπής ή συνοδείας -όποτε αυτό απαιτείται- των γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.,

    νομικής βοήθειας, σε συνεργασία µε τους δικηγορικούς συλλόγους.

    Παράλληλα υλοποιούν δράσεις για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

  3. Ξενώνες Φιλοξενίας των Γυναικών – θυμάτων βίας
  4. Οι Ξενώνες παρέχουν στις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας και στα ανήλικα τέκνα τους ασφαλή διαμονή, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, και διευκολύνουν την πρόσβαση σε νομικές συμβουλές με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της ΓΓΙΦ και των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού. Οι ξενώνες λειτουργούν καθημερινά, σε εικοσιτετράωρη βάση και καθόλη τη διάρκεια του έτους. Στους Ξενώνες παραπέμπονται γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας με πρωτοβουλία των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών, των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων, ώστε να αντιμετωπίσουν τόσο τα προβλήματα που προκύπτουν από την εν λόγω συνθήκη, όσο και τις τραυματικές τους εμπειρίες.

Δομές Στήριξης Αστέγων

  1. Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων Τα Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων είναι ανοικτές δομές άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων. Παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης
  2. Ξενώνες Αστέγων Οι Ξενώνες Φιλοξενίας αστέγων απευθύνονται σε άτομα που διαβιούν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους οι οποίοι δεν έχουν υποστηρικτικό πλαίσιο να απευθυνθούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άμεση βραχυπρόθεσμη στέγασή τους. Ωφελούμενοι είναι αυτοεξυπηρετούμενοι, διανυκτερεύοντες στο δρόμο ή σε μη αποδεκτές συνθήκες στέγασης με προτεραιότητα στις μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά, καθώς και άτομα ή ζευγάρια και οικογένειες που έχουν απολέσει την κατοικία τους λόγω φτώχειας. Στους άστεγους παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής καθώς και διασύνδεση με επιπλέον υπηρεσίες στέγασης, σίτισης ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.
  3. Υπνωτήρια Τα Υπνωτήρια είναι δομές άμεσης φιλοξενίας που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχουν υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.

Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.)

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), είναι οι μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη ικανών να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα τους. Λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε καθημερινή βάση και μπορούν να φιλοξενούν ηλικιωμένους για μικρό χρονικό διάστημα της ημέρας παρέχοντάς τους υπηρεσίες φροντίδας (καθημερινή υγιεινή και νοσηλευτική), ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης. Σκοπός των ΚΗΦΗ είναι η παραμονή των ηλικιωμένων στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού τους αποκλεισμού, η βελτίωση της ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων καθώς και των άλλων μελών της οικογένειας.

Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)

Τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) απευθύνονται στα άτομα της τρίτης ηλικίας, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση, προσφέροντας ψυχοσυναισθηματική στήριξη, κοινωνική φροντίδα, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και οργανωμένη ψυχαγωγία. Στο πλαίσιο της λειτουργίας τους διοργανώνονται επιμορφώσεις, διαλέξεις, ενημερωτικές ομιλίες ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, ομάδες χορού, χορωδίας κ.ά, επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού (μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους), εκδρομές (μονοήμερες, τριήμερες ή πολυήμερες για θαλάσσια μπάνια) και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Σκοπός των ΚΑΠΗ είναι να παραμείνει το ηλικιωμένο άτομο υγιές, αυτόνομο, ισότιμο και ενεργό μέλος της κοινότητας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό επιτυγχάνεται με την πρόληψη και αντιμετώπιση ιατρικών, ψυχολογικών και κοινωνικών δυσκολιών καθώς και με την ενεργοποίηση του ίδιου του ατόμου μέσω των ποικίλων ομάδων που λειτουργούν στα ΚΑΠΗ.

Ειδικά Σχολεία

Τα Ειδικά Σχολεία είναι εκπαιδευτικές μονάδες, οι οποίες στελεχώνονται με το αναγκαίο διδακτικό και άλλο επιστημονικό, υποστηρικτικό και βοηθητικό προσωπικό (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, σχολικούς βοηθούς, συνοδούς κ.ά.), έχουν σαφείς εκπαιδευτικούς σκοπούς και στόχους, τους οποίους επιτυγχάνουν αξιοποιώντας ποικίλα παιδαγωγικά μέσα και υλικά. Κύριος στόχος είναι όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές να αποκτήσουν, χωρίς φόβο και άγχος, σημαντικές μαθησιακές εμπειρίες, να κατακτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, να βιώσουν θετικά επιτεύγματα, ανεξαρτήτως του επιπέδου των ικανοτήτων τους και να δομήσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, μέσα σε ένα ευχάριστο και ασφαλές, από φυσικής και ηθικής άποψης, σχολικό περιβάλλον. Στα ειδικά σχολεία περιέχονται οι εξής εκπαιδευτικές βαθμίδες: Παιδικοί Σταθμοί - Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και τμήματα εκπαιδευτικής κατάρτισης.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Α.μεΑ.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους ηλικίας από 5 έως 25 ετών, αλλά και σε ενήλικες με αναπηρία άνω των 50 ετών, λόγω του ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στις οποίες μπορούν να εξυπηρετηθούν. Κύριος στόχος είναι να προσφέρουν αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και δημιουργική απασχόληση σε παιδιά και άτομα με αναπηρία 35% και άνω, είτε σε πρωινό ωράριο για όσους δε φοιτούν σε ειδικά σχολεία, είτε σε απογευματινό ωράριο για τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, ή σχολεία γενικού πληθυσμού μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Οι δραστηριότητες μπορεί να είναι είτε ατομικές, είτε ομαδικές, και ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύει τη δημιουργικότητα τους.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών είναι παιδαγωγικοί χώροι για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, που προσφέρουν οργανωμένες ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες, με σκοπό την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους και την εξυπηρέτηση των γονέων τους. Μέσω των παιδαγωγικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά, κάνουν φιλίες, δυναμώνουν τις ήδη υπάρχουσες και εξελίσσουν τα ταλέντα τους και τις δεξιότητες τους.

Παιδικοί / Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί είναι χώροι αγωγής και ασφαλούς διαμονής για παιδιά προσχολικής ηλικίας, και σκοπό έχουν να παρέχουν ενιαία προσχολική αγωγή σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, να βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα, σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά και να έχουν μια ομαλή μετάβαση από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον. Επίσης συντελούν στην εξάλειψη κατά το δυνατό, των διαφορών που προκύπτουν από το πολιτιστικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους, εξυπηρετούν τους γονείς και παράλληλα τους ευαισθητοποιούν πάνω σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας.  Παρέχουν ημερήσια διατροφή και φροντίδα στα παιδιά που φιλοξενούν τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Στους Βρεφικούς Σταθμούς γίνονται δεκτά παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών και στους Νηπιακούς από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

Κέντρα Υγείας - Αγροτικά Ιατρεία

Τα Κέντρα Υγείας είναι αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των Yγειονομικών Περιφερειών και έχουν σκοπό την παροχή υπηρεσιών ειδικευμένης φροντίδας για τους ασθενείς που είτε προσέρχονται αυτοβούλως, είτε παραπέμπονται από τις λοιπές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες των Κέντρων Υγείας είναι: εξυπηρέτηση εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών, εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος, οδοντιατρική φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, φροντίδα μητέρας και παιδιού,  φροντίδα παιδιών και εφήβων, εξειδικευμένη πρόληψη,  φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία, ιατρική της εργασίας, κοινωνική ιατρική και δημόσια υγεία, προαγωγή της υγείας.

Δομές - Υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

  1. Πρόληψη. Η πρόληψη των εξαρτήσεων βασίζεται στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας, και επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. -Με ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που να αντιστέκονται στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο κ.ά). -Με συμβουλευτική και υποστήριξη της οικογένειας με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας. -Με ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων σε θέματα πρόληψης, η ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου και η ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών -μαθητών. -Με ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα. -Με πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας. Η πρόληψη υλοποιείται κυρίως μέσω της συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη συνδρομή του ΥΠΕΘ και τις παρεμβάσεις άλλων φορέων, με κυριότερες το ΚΕΘΕΑ (Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης), και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας.
  2. Συμβουλευτική και θεραπεία των ουσιοεξαρτήσεων. Με τον όρο 'θεραπεία' ορίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα/παρέμβαση που απευθύνεται άμεσα σε άτομα που έχουν προβλήματα με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ (ως κύρια ουσία κατάχρησης) και η οποία στοχεύει στη βελτίωση της ψυχολογικής, σωματικής και κοινωνικής τους κατάστασης. Η θεραπεία συνήθως παρέχεται από εξειδικευμένες υπηρεσίες και από εξειδικευμένους επαγγελματίες, μπορεί όμως να περιλαμβάνει και υπηρεσίες που παρέχονται από άτομα, τα οποία κατά κοινή ομολογία έχουν τις απαραίτητες θεραπευτικές δεξιότητες, αλλά δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα. Μπορεί επίσης να δοθεί και από γενικές υπηρεσίες που προσφέρουν ιατρική και ψυχολογική βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ουσιών. Στη Θεσσαλία οι βασικοί τύποι θεραπείας για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης που παρέχονται είναι τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, η θεραπεία υποκατάστασης και η σωματική αποτοξίνωση. Οι επίσημα αναγνωρισμένοι φορείς οι οποίοι παρέχουν τους παραπάνω τύπους θεραπείας είναι οι εξής: 1) Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), 2) Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) 3) Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και Πρόγραμμα των Ναρκομανών Ανωνύμων
  3. Αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη απεξαρτημένων και υπό απεξάρτηση ατόμων. Οι υπηρεσίες κοινωνικής επανένταξης που έχουν ως στόχο τη στήριξη της θεραπείας και την πρόληψη της υποτροπής, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις βασικές παραμέτρους του κοινωνικού αποκλεισμού των χρηστών ναρκωτικών. Ως κοινωνική επανένταξη ορίζεται κάθε κοινωνική παρέμβαση με στόχο την ένταξη πρώην και νυν προβληματικών χρηστών ναρκωτικών και μπορεί να χωριστεί σε τρεις βασικούς τύπους παρεμβάσεων: α) την εκπαίδευση/κατάρτιση, β) την απασχόληση, και γ) τη στέγαση, ενώ μπορεί επιπλέον να περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως συμβουλευτική, νομική εκπροσώπηση καθώς και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Η κοινωνική επανένταξη αποτελεί το τελευταίο στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας και οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται είτε στο τελευταίο στάδιο μιας ενιαίας θεραπευτικής διαδικασίας είτε σε εξειδικευμένες δομές κοινωνικής επανένταξης. Προγράμματα κοινωνικής επανένταξης λειτουργούν από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ενώ η διασύνδεση των παραπάνω φορέων με άλλους αρμόδιους φορείς (ΟΑΕΔ, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΚΕΚ, κτλ.) συντελεί στη σταδιακή και ομαλή επανένταξη των χρηστών στο κοινωνικό σύνολο.

Δομές Ψυχικής Υγείας

Ένα άτομο χαρακτηρίζεται από ψυχική υγεία όταν λειτουργεί απαλλαγμένο από ψυχικές ασθένειες και έχει μια εξισορροπημένη κοινωνική δραστηριότητα. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ψυχικών νόσων και σημαντικό μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα αυτής της μορφής. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων έχουν δημιουργηθεί μια σειρά υπηρεσιών και δομών, ώστε να υπάρξει συνδρομή σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Στο πλαίσιο κυρίως του προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης - αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» λειτουργούν μια σειρά δομών και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από τις δομές αυτές παρέχεται ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών προσφέροντας ανακούφιση σε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα.

Κοινωνικές Υπηρεσιές των Δήμων

Οι Διευθύνσεις Κοινωνικής Προστασίας των Δήμων συλλέγουν και επεξεργάζονται στοιχεία και πληροφορίες, που άπτονται όλων των διαστάσεων του κοινωνικού αποκλεισμού και της υλικής αποστέρησης (εισόδημα, φτώχεια, απασχόληση, ανεργία, εκπαίδευση και κατάρτιση, στέγαση, υγεία και κοινωνική φροντίδα, τοπικό περιβάλλον, κλπ.), σε επίπεδο Δήµου, υποστηρίζουν το έργο των χαρτογραφήσεων, ερευνών και μελετών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαβουλεύονται µε την τοπική κοινωνία και εισηγούνται προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη μέτρων για την κοινωνική ένταξη, λειτουργούν ως σημείο αναφοράς όλων των φορέων υλοποίησης έργων για την κοινωνική ένταξη, που δραστηριοποιούνται στα όρια της διοικητικής αρμοδιότητας του Δήµου, προωθούν τη δικτύωση όλων των φορέων υλοποίησης παρεμβάσεων, καθώς και των κοινωνικών υπηρεσιών, που δρουν σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για την υλοποίηση ολιστικών παρεμβάσεων, μεριμνά για την εφαρμογή των οριζόντιων πολιτικών, και υποβάλλει στοιχεία, δεδομένα και πληροφορίες, που άπτονται του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων, του είδους της προνοιακής στήριξης και των κοινωνικών παροχών των ωφελούμενων, προς τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφέρειας και στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Εθνικού Μηχανισμού.

Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.)

Ο στόχος του κέντρου διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ) είναι η παροχή υπηρεσιών όπως, μεταφορά ωφελουμένων, διαμονή & διατροφή, εξατομικευμένο πρόγραμμα ωφελούμενων (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.α.), δράσεις δημιουργικής απασχόλησης - ψυχαγωγεία, λοιπές υπηρεσίες (εκπαιδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης κ.α.).

Σύλλογοι - Σωματεία

Οι σύλλογοι-σωματεία των Ατόμων με Αναπηρία δημιουργήθηκαν με σκοπό τη μελέτη - καταγραφή και επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ. Μέσα από τη δημιουργία των συλλόγων προωθείται η συλλογική δράση και η συναδελφική αλληλεγγύη μεταξύ των ΑμεΑ, και η συνεργασία τους με συγγενείς φορείς του νομού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η ύπαρξη κάθε είδους συλλόγων συντελεί στην προώθηση και προαγωγή των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ΑμεΑ.