Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων

Τα Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων είναι ανοικτές δομές άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων. Παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων

Τα Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων είναι ανοικτές δομές άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων. Παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Βοήθεια στο Σπίτι

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» παρέχει οργανωμένη και συστηματική πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα, σε µη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους, άτομα µε αναπηρίες, µε προτεραιότητα σε αυτούς που διαβιούν µόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή και µέσω της ενδυνάμωσης να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή αυτονομία και την κοινωνική ευημερία. Στελεχώνονται από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη, και συνεργάζονται  με φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και εθελοντές.

Δημοτικά-Σχολειά(1)

Ειδικά Σχολεία

Τα Ειδικά Σχολεία είναι εκπαιδευτικές μονάδες, οι οποίες στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων (ειδικούς δασκάλους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές κ.ά.), έχουν σαφείς εκπαιδευτικούς σκοπούς και στόχους, τους οποίους επιτυγχάνει αξιοποιώντας ποικίλα παιδαγωγικά μέσα και υλικά. Κύριος στόχος είναι όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές να αποκτήσουν, χωρίς φόβο και άγχος, σημαντικές μαθησιακές εμπειρίες, να κατακτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, να βιώσουν θετικά επιτεύγματα, ανεξαρτήτως του επιπέδου των ικανοτήτων τους και να δομήσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, μέσα σε ένα ευχάριστο και ασφαλές, από φυσικής και ηθικής άποψης, σχολικό περιβάλλον. Στα ειδικά σχολεία περιέχονται οι εξής εκπαιδευτικές βαθμίδες. Νηπιαγωγεία - Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά, Γυμνάσια Λύκεια και τμήματα εκπαιδευτικής κατάρτισης.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ.)

Τα Κέντρα δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία είναι μονάδες δυναμικότητας 20-25 ατόμων, που απασχολούνται παιδιά με αναπηρία. Στις μονάδες αυτές εντάσσονται και έφηβοι με Νοητική Υστέρηση και Κινητική Αναπηρία. Σκοπός τους είναι η δημιουργική απασχόληση παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγω ανάπτυξης ατόμων και κοινωνικών δεξιοτήτων, η προ-επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτισή τους καθώς και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στα ίδια και στο οικογενειακό και συγγενικό τους περιβάλλον.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών είναι μονάδες στις οποίες απασχολούνται παιδία ηλικίας 5-12 χρονών, με οργανωμένες ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες, εκτός σχολικού χρόνου, με σκοπό την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους και την εξυπηρέτηση των γονέων τους.

Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.)

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), είναι οι μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυνάμεων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα τους. Σκοπός των ΚΗΦΗ είναι η παραμονή των ηλικιωμένων στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού τους αποκλεισμού, η βελτίωση της ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων καθώς και των άλλων μελών της οικογένειας.

Κέντρα Κοινότητας

Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν δομές συμπληρωματικές των κοινωνικών υπηρεσιών των αντίστοιχων ΟΤΑ Α’ βαθμού και εποπτεύονται από αυτές.
Σκοπός της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας είναι η περαιτέρω υποστήριξη των Δήμων στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα.

Κέντρα Κοινότητας - Παραρτήματα Ρομά

Τα Κέντρα Κοινότητας-Παραρτήματα Ρομά αποτελούν διευρυμένες δομές, ώστε να εξυπηρετούν καταυλισμούς Ρομά σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση πληθυσμών Ρομά. Τα Παραρτήματα Ρομά παρέχουν όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο Κοινότητας αναφοράς τους. Επιπλέον, τα παραρτήματα δύναται να εξειδικεύονται σε μία ή περισσότερες υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής ή της ομάδας στόχου.

Κέντρα Υγείας - Αγροτικά Ιατρεία

Τα Κέντρα Υγείας είναι αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των Y.Πε. και έχουν σκοπό την παροχή υπηρεσιών ειδικευμένης φροντίδας για τους ασθενείς που είτε προσέρχονται αυτοβούλως είτε παραπέμπονται από τις λοιπές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιες Φροντίδες Υγείας,  εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών, εργαστηριακού και απεικονιστικού ελέγχου, οδοντιατρικής φροντίδας ενηλίκων και παιδιών, φροντίδας μητέρας και παιδιού,  φροντίδας παιδιών και εφήβων, εξειδικευμένης πρόληψης,  φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας, ιατρικής της εργασίας, κοινωνικής ιατρικής και δημόσιας υγείας, προαγωγής της υγείας.

Κοινωνικά Παντοπωλεία

Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία διανέμουν, σε τακτική βάση, σε ωφελούμενα άτομα που το έχουν ανάγκη, τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, κλπ. Τα κοινωνικά παντοπωλεία λειτουργούν με σταθερό ωράριο, με το απαιτούμενο προσωπικό και συνδέονται με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία, την τοπική κοινωνία για την συλλογή των παραπάνω προϊόντων.

Κοινωνικά Φαρμακεία

Τα Κοινωνικά Φαρμακεία παρέχουν σε ωφελούμενα άτομα δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζει μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών.

Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων

Οι Διευθύνσεις Κοινωνικής Προστασίας των  Δήμων συλλέγουν και επεξεργάζονται στοιχεία και πληροφορίες, που άπτονται όλων των διαστάσεων του κοινωνικού αποκλεισμού και της υλικής αποστέρησης (εισόδημα, φτώχεια, απασχόληση, ανεργία, εκπαίδευση και κατάρτιση, στέγαση, υγεία και κοινωνική φροντίδα, τοπικό περιβάλλον, κλπ.), σε επίπεδο Δήµου, υποστηρίζουν το έργο των χαρτογραφήσεων, ερευνών και μελετών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαβουλεύονται µε την τοπική κοινωνία και εισηγούνται προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη μέτρων για την κοινωνική ένταξη, λειτουργούν ως σημείο αναφοράς όλων των φορέων υλοποίησης έργων για την κοινωνική ένταξη, που δραστηριοποιούνται στα όρια της διοικητικής αρμοδιότητας του Δήµου, προωθούν τη δικτύωση όλων των φορέων υλοποίησης παρεμβάσεων, καθώς και των κοινωνικών υπηρεσιών, που δρουν σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για την υλοποίηση ολιστικών παρεμβάσεων, μεριμνά για την εφαρμογή των οριζόντιων πολιτικών, και υποβάλλει στοιχεία, δεδομένα και πληροφορίες, που άπτονται του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων, του είδους της προνοιακής στήριξης και των κοινωνικών παροχών των ωφελούμενων, προς τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφέρειας και στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Εθνικού Μηχανισμού.

Παιδικοί / Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί είναι χώρος αγωγής και ασφαλούς διαμονής για παιδιά προσχολικής ηλικίας, και σκοπό έχουν να παρέχουν ενιαία προσχολική αγωγή σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, να βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα, σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά και να έχουν μια ομαλή μετάβαση από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον, να εξαλείφουν κατά το δυνατό, τις διαφορές που τυχόν προκύπτουν από το πολιτιστικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους, να εξυπηρετούν τους γονείς και παράλληλα να τους ευαισθητοποιούν πάνω σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας, να παρέχουν ημερήσια διατροφή και φροντίδα στα παιδιά που φιλοξενούν τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Στους Βρεφικούς Σταθμούς γίνονται δεκτά παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών και στους Νηπιακούς από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

Συσσίτια

Οι δομές παροχής συσσιτίων, παρέχουν γεύματα, σε τακτική βάση, σε ωφελούμενα άτομα που το έχουν ανάγκη. Λειτουργούν με σταθερό ωράριο, πληρούν τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, έχουν συγκεκριμένη ελάχιστη δυναμικότητα παροχής γευμάτων, διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό και παράλληλα συνδέονται με τις τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία, την τοπική κοινωνία κ.α. για την σίτιση των ωφελούμενων. Οι Δομές συσσιτίου μπορούν να χρησιμοποιήσουν υφιστάμενες υποδομές διασφαλίζοντας την τήρηση των κείμενων υγειονομικών κανονισμών για την παρασκευή και διανομή των γευμάτων.

Υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας

Η Κοινωνική Μέριμνα υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που αφορούν κυρίως στη συμβουλευτική - ψυχολογική – κοινωνική  στήριξη των ατόμων που έχουν ανάγκη.  Στην Κοινωνική Μέριμνα γίνεται ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική σε ατομικό, οικογενειακό και ομαδικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, παρέχεται υποστήριξη και  συμβουλευτική σε κάθε δημότη ή κάτοικο που αντιμετωπίζει προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά προβλήματα, προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, προβλήματα υγείας και ψυχικής υγείας, καθώς επίσης οικονομικά ή εργασιακά προβλήματα. Επιπρόσθετα, η Κοινωνική Μέριμνα παρέχει  τις υπηρεσίες της σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όπως πρόσφυγες, μετανάστες, αποφυλακισθέντες,  μακροχρόνια  άνεργοι,   αρχηγοί   μονογονεϊκών   οικογενειών,   άτομα   με αναπηρίες,  άτομα με ψυχικές ασθένειες που διαμένουν εκτός ιδρυμάτων, ηλικιωμένα άτομα, χρήστες ουσιών, παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, νέους που αναπτύσσουν υψηλού κινδύνου συμπεριφορές, κακοποιημένες γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, θύματα παράνομης διακίνησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας, άτομα που πλήττονται ή απειλούνται από κοινωνικό ή εργασιακό αποκλεισμό.

Υπνωτήρια

Τα Υπνωτήρια είναι δομές άμεσης φιλοξενίας που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχουν υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.